Heb je een wilde vogel gevonden dan kan het zijn dat het dier hulp nodig heeft. In sommige gevallen zal dat ook zeker nodig zijn. Maar in veel gevallen ook niet. Over het algemeen geld de regel dat wilde vogels die zo opgepakt kunnen worden dat daar wel iets mee is. Maar vooral bij jonge vogels en vogels die bijvoorbeeld tegen een raam gevlogen zijn gaat die regel lang niet altijd op. Lees daarom hieronder in welke situaties vogels mogelijk hulp nodig hebben van een professionele instantie. Of u het dier juist beter met rust kunt laten. En wat je zelf voor het dier kunt doen.
Kale jonge vogeltjesKale jonge vogeltjes hebben vrijwel geen kans om te overleven als ze naar een vogelopvang gebracht worden. Het opvoeden van deze diertjes is een secuur werkje wat alleen de ouders goed onder de knie hebben. Er kan geprobeerd worden om jonge vogeltjes die uit het nest 'gevallen' zijn terug te zetten in het nest. Is het nest kapot of onbereikbaar dan kan eventueel een provisorisch nestje gemaakt worden van bijvoorbeeld en boterkuipje en zoveel mogelijk van het originele nest materiaal. Het is dan te hopen dat de ouders de beestjes terug kunnen vinden.
NestjongenNestjongen zijn jonge vogeltjes die er nog niet aan toe waren om het nest te verlaten. Zo'n dier kan vaak niet goed op de pootjes staan en de veren van de vleugeltjes zijn nog niet volgroeid waardoor het beestje nog niet kan vliegen. Vaak is zo'n dier uit het nest gevallen door toedoen van de mens. Of eruit geroofd door een roofvogel of kauw. Terugzetten in het nest is altijd het eerst wat geprobeerd moet worden. Waar een nest kan zitten verschilt per vogelsoort. Een mus zit vaak onder dakpannen, een kauw in een boom, een merel in een haag, en een meeuw eigenlijk altijd bovenop een plat dak. Het is belangrijk dat je echt heel goed zoekt want zo'n dier heeft in het nest de meeste kans om te overleven. Is het nest kapot dan kan ook in zo'n geval een provisorisch nestje geprobeerd worden. Lukt dat niet dan zal zo'n jong naar een vogelopvang gebracht moeten worden, maar de kans dat het het haalt is helaas dan niet groot.
NestvliedersNestvlieders zijn vogeltjes die eigenlijk altijd gewoon zelf het nest hebben verlaten. Een jonge vogel die het nest verlaat kan meestal nog niet, of nog niet goed vliegen. Ze moeten de kans krijgen om dat ongestoord te leren. Meestal samen met hun ouders die vaak in de buurt zijn en meestal ook duidelijk hoorbaar zijn. Het is bijna altijd verstandig om het dier te laten zitten. Als je het reeds gepakt hebt, kun je het het beste zo snel mogelijk terug te zetten op de vindplaats. Zodat het in een bekende omgeving is en het eventueel ook zijn ouders kan terugvinden. Het dier terugzetten in het nest heeft weinig zin, het zal daar bijna direct weer uitspringen.
De meeste vogels zullen in een paar dagen wel met hun ouders mee kunnen vliegen. Bij sommige soorten, zoals merels, meeuwen en uilen kan het zelfs een paar weken duren voordat de vogels goed kunnen vliegen en op eigen benen kunnen staan. Tot die tijd krijgen ze assistentie, bescherming en (bij sommige soorten) voedsel van hun ouders. Maar die durven vaak niet in de buurt te komen als er mensen bij zijn. Haal je een jong weg, dan zullen de ouders ook snel vertrekken.
Het in de buurt zijn van katten of andere gevaren zou geen reden moeten zijn om dan maar de dieren van straat te halen. De dieren moeten leren in de natuur te overleven en omgaan met gevaren is daar een onderdeel van. Je kun hoogstens een beetje helpen door jou eigen kat weg te houden en andere katten weg te jagen. Eventueel kun je een vogeltje iets veiliger zetten als het wel erg gevaarlijk zit. Bijvoorbeeld in een heg, op een tak in de boom of op een plat schuurdak. Dat heeft als extra voordeel voor een jonge vogel dat die niet van de grond hoeft 'op te stijgen'. Zet het dan zeker niet meer dan 5 meter van de plaats waar je het vond, anders raken de ouders het mogelijk kwijt.
Zo'n dier moet alleen naar een vogelopvang als het (zwaar) gewond is.
Jonge eendjesMoeder eenden blijven niet altijd bij hun jongen. Die moeten ze soms alleen laten. Om eten te zoeken, maar meestal omdat ze verstoord worden door o.a. andere (mannetjes) eenden. Meestal zal zo'n moeder snel weer terugkomen, maar soms kan dat wel uren duren. Meegenomen eendjes kunnen teruggezet worden waar ze gevonden zin. Maar draag altijd handschoenen! Niet omdat het dier naar mens gaat ruiken, vogels hebben bijna geen reukzin. Maar omdat het zuur aan onze handen de vetlaag op de veren van de dieren aantast. En jonge eendjes hebben die vetlaag hard nodig!
Als het echt zeker is dat de moedereend niet terugkomt, bijvoorbeeld omdat die is doodgereden is dan moet er wel iets gebeuren want echte jonge eenden overleven het niet zonder moeder.
Dode wilde vogelsJe kun dode dieren bij uw gemeente melden. Zij kunnen het dier ophalen. Kijk op
Overheid.nl om de gegevens van jou gemeente op te zoeken.
Alleen in de gemeente Nieuwegein kun je ons bellen om het kadaver weg te halen. We zullen dat over het algemeen binnen een dag proberen te doen.
Gewonde vogelsLicht gewonde vogels of vogels die tegen een raam zijn gevlogen kunnen het beste een aantal uur ergens neer gezet worden om bij te komen. Doe de dieren in een doosje en zet dat rustig in de schuur. Als je een wilde vogel binnen, of bij de verwarming zet dan is er kans dat het dier ziek wordt omdat zulke dieren die warmte niet gewend zijn. Eten hoeven ze niet te hebben. Wat water mag, maar heeft meestal geen zin. Als je er telkens bij gaat kijken is dat voor de dieren erg stressvol en vertraagd dat het herstel van het beestje ernstig.
Is er na een paar uur nog geen verbetering dan moet het diertje mogelijk naar een vogelopvang waar ze hopelijk het dier op kunnen knappen.
Buiten ons werkgebiedWoon je buiten ons
werkgebied dan kun je op de website
dierenregistratie.nl de juiste dierenambulance opzoeken. Zij zullen je kunnen vertellen waar je met de vogel heen kunt.
NieuwegeinJonge en gewonde vogels moeten om een kans op overleven te hebben overdag binnen een paar uur naar een vogelopvang gebracht worden. Woon je in de gemeente Nieuwegein dan kun je het beste een levende wilde vogel zelf naar de
Vogelopvang Utrecht brengen. Zij zijn elke dag geopend van 10:00-16:00. In de zomermaanden vaak vroeger en later, hun gegevens kun je op hun website nalezen. Vanuit de gemeente Nieuwegein krijgen wij zeer veel meldingen over jonge vogels en helaas kunnen wij de dieren zelf niet naar Rotsoord brengen. Daardoor duurt het te lang voordat wij het zouden kunnen ophalen en wegbrengen. Wij hebben geen mogelijkheden om de dieren 's avonds te verzorgen, dus vindt je een vogel buiten de openingstijden van de opvang dan is het nog steeds beter om die zelf daarheen te brengen zodra de opvang open is.
NB: Als mensen vogelopvang Rotsoord proberen te bellen dan krijgen ze soms ook overdag te horen dat ze gesloten zijn. Dat bandje klopt niet. Medewerkers daar zijn aanwezig, maar soms even te druk om de telefoon te beantwoorden. Mensen kunnen er gewoon elke dag terecht.
Overige gemeenten in ons werkgebiedVoor de andere gemeenten in ons
werkgebied is er geen vogelopvang waar je het dier zelf heen kunt brengen. Je kunt ons bellen om te overleggen of wij het dier bij jou op kunnen halen.
Om een dier op te kunnen halen moet het gevangen zijn, of te vangen. Het zou jammer zijn als de dierenambulance het dier op komt halen en het blijkt net weggefladderd te zijn. Wij gaan dan ook normaliter niet rijden op niet gevangen vogels. Bijvoorbeeld een kist of wasmand over het dier heenzetten is ook prima. Bij grote vogels zoals zwanen, ganzen, reigers en roofvogels is vangen begrijpelijkerwijze niet altijd mogelijk. In dat soort gevallen moet je ook aan jou eigen veiligheid denken!. Bij dat soort vogels hanteren we de regel dat een dier te vangen moet zijn. Dat is meestal het eenvoudigste vast te stellen met de 'bezemproef'. Als je het dier kunt aanraken met de steel van een bijvoorbeeld een bezem (of paraplu o.i.d.) dan zullen wij het ook kunnen vangen. Vliegt, loopt of zwemt het dier weg als je dat probeert dan kunnen wij toch ook niets.
Buiten openingstijden van de vogelopvangGevonden vogels die buiten de openingstijden van de vogelopvang (bijvoorbeeld 's avonds) gemeld worden kunnen beter gewoon bij de melder blijven. Onze dierenambulance medewerkers zullen niets extra's voor zo'n dier kunnen doen. Wilde vogels zijn vaak erg stress gevoelig, twee keer vervoeren is dan niet goed voor het dier. Zo'n dier kan het beste rustig in een dicht doosje op een koele, maar beschutte plek gezet worden. Iedereen heeft wel ergens een plekje waar een doosje dan neergezet kan worden zonder dat eventuele eigen huisdieren of dieren van buitenaf erbij kunnen. Bijvoorbeeld in de schuur, een halletje of een kast. Zet buitenvogels nooit bij de kachel, de dieren leven altijd buiten en zijn snelle warmte wisselingen niet gewend.
Je kunt zo'n dier beter geen water en voer geven. Een gevonden vogel kan dan echt beter een half dagje geen eten krijgen. De dieren hebben vaak heel specifiek voer nodig. Geef je niet het juiste eten dan kan dat juist heel slecht zijn, bijvoorbeeld brood of melk kan dodelijk zijn voor veel vogels. Als je water in de snavel van een vogeltje druppelt en dat komt in de slokdarm in plaats van in de keel dan kan het dier erin stikken.
Heel jonge vogeltjes moeten wel warm gehouden worden. Dat kun je eenvoudig doen door een fles warm water, gerold in een handdoek bij het beestje te leggen.
Vanwege de aanhoudende landelijke uitbraken van het vogelgriep virus zijn de mogelijkheden van onze dierenambulance om gevonden vogels op te halen helaas soms beperkt